STUDIO

Vi är ett heltäckande arkitektkontor med spetskompetens inom arkitekturens alla delar:

 

PLAN

LANDSKAP

och BYGGNAD

 

Vår  styrka är en tvärdisiplinär arbetsprocess där vi tar vara på kontorets samlade erfarenheter och kompetenser. Vår ambition är att vara en aktiv partner från idé till färdigställande. Att vara tongivande inom arkitektur är en självklarhet för oss.

TON arkitektur grundades 2016 i Örebro och är ett lokalt arkitektkontor med verksamhet över hela landet. Med i dagsläget runt tio engagerade medarbetare kombinerar vi bred kompetens och lång erfarenhet med ett genuint engagemang för att skapa hållbara och konstnärligt gestaltade miljöer som sätter människan i centrum.

Vår verksamhet bygger på nära och personliga relationer med våra beställare, stort engagemang och höga arkitektoniska ambitioner. Vi är experter på att forma hela miljöer – från stadsdelar och stadslivsutveckling till utformningen av både landskap och byggnader.

Vi lägger lika stor vikt vid helheten som vid de små detaljerna som gör varje projekt unikt. Med projekt som spänner över stadsplanering, landskapsarkitektur, offentliga byggnader, bostäder, kontor, lärandemiljöer, vård och mycket mer, strävar vi efter att skapa miljöer som både inspirerar och håller över tid.

Genom samarbete växer vår arkitektur fram – en process där alla perspektiv flätas samman för att skapa genomtänkta och levande miljöer.

 

VISION OCH AFFÄRSIDÉ

Vi är ett komplett och tongivande arkitektkontor där vår arkitektur tillför värden till omgivningen och människan för nuvarande och kommande generationer. Vår verksamhet utmärks av personliga relationer, stort engagemang och höga arkitektoniska ambitioner med förståelse för kundens affär.

Vi är ett heltäckande arkitektkontor som levererar kvalificerade arkitekttjänster i ett brett spann av uppdrag såsom stadsplanering, offentliga byggnader, bostäder, lokaler, lärandemiljöer och landskap där vi har en aktiv roll genom hela processen från idé och vision till projektering och färdigställande. Vi har en teambaserad arbetsprocess där vi tar vara på kontorets samlade erfarenheter och kompetenser. Utöver att säkerställa projektens kvalité och att lagar och normer uppfylls bidrar detta till att höja projekten arkitektoniskt och vi utvecklar och lär av varandra.

 

SKISSBASERAD DIALOG

Dialog är nyckeln till ett bra samarbete och kräver båda tydlighet och lydhörhet från alla parter. Ett bra samarbetet skapar i sin tur det bästa projekt utifrån projekets förutsättningar. TON arkitektur arbetar med vad vi kallar ”skissbaserad dialog”. Projektetes utveckling dokumenteras löpande och samlas i en projektdagbok. Tillsammans med beställaren och övriga projektgruppen diskuteras framtagna material och justeras allt eftersom. Här igenom blir olika krav, önskemål, förutsättningar såväl som utredningar, skisser och vägval tydliga för den samlade projektgruppen. Det blir på så sätt enklare att fasthålla uppställda mål.

 

KVALITET- OCH MILJÖ

Genom enkla och tydliga arbetsprocesser, ständiga förbättringar och kontinuerlig erfarenhetsåterföring ska vi säkerställa att vi i våra uppdrag garanterar kvalitet och kan leverera projekt som överraskar och uppfyller kundens förväntningar. Vi strävar efter att tillsammans med kund utveckla, hitta lösningar och skapa projekt som bidrar till en hållbar samhällsutveckling där kvalitet, miljö samt socialt och ekonomiskt ansvar står i fokus. Vår strävan är att ständigt minska vår miljöpåverkan både i våra uppdrag samt inom verksamheten.

 

Gestaltad Hållbarhet

Ramverket för vårt hållbarhetsarbete är samlat under ett arbetssätt vi kallar ”Gestaltad Hållbarhet”. Genom vårt arbetssätt fokuserar vi på de frågor där vi kan göra störst skillnad och som ligger inom vårt ansvarsområde. I gestaltningen sätter vi ramarna för resurshushållning exempelvis genom medvetna avvägningar mellan material med olika klimatpåverkan och påverkan på energibehov från stora solvärmelaster. Gestaltningen har givetvis en direkt påverkan på kostnader där vi bland annat optimerar ytor och skapar flexibel arkitektur för framtida utveckling och förändring. I en väl gestaltad miljö inkluderas perspektiv på hälsa och välbefinnande, trygghet, tillgänglighet som delar av den sociala hållbarheten. Genomtänkt och hållbar design och funktion är ett samspel mellan att skapa funktionella och estetiskt tilltalande lösningar, hållbara val ska gärna synas – men vara väl grundade och ha substans.

Vår hållbarhetsansvarige stöttar i att definiera projektets hållbarhetsmål och tidigt identifiera var i processen valen kring bl.a. gestaltning, material och kostnader uppstår. Här bidrar vi med att hitta lösningar på komplexa och ibland motstående intressen. I ett tidigt skede av projektet brukar de största effekterna på alla hållbarhetsdimensioner kunna hämtas in. Därför är det extra viktigt att samverka med olika discipliner i tidigt skede för att utformning och materialval ska kunna väljas medvetet. Vi arbetar utifrån en helhetssyn där vi erbjuder stöttning för våra beställare kring kravställning och samordning för andra kompetensområden.

Vi har alltid ambitioner för kostnadseffektivitet och genomförbarhet från första skiss. Det gäller både i det aktuella projektet och att bygga in en flexibilitet i exempelvis planlösningar för framtida förändringar – både för att minimera behov av större ombyggnationer och för att där det ändå krävs, kunna genomföras med god ekonomi.